Scroll to top

4 najčastejšie otázky, ktoré je dobré si položiť pri hľadaní ideálneho domu

Business | Eugen Kovács - 27. septembra 2017

Rozhodnúť sa pre kúpu domu je veľkým životným krokom, pretože ide o jednu z najväčších finančných investícií. Takže, keď príde čas predostrieť ponuku, ako sa máte uistiť, či kupujete ten správny dom? Nižšie sú uvedené štyri hlavné úvahy, ktoré vám môžu pomôcť odpovedať na túto otázku.

1. Spĺňa dom vaše požiadavky?
Väčšina kupujúcich vie, čo preferujú a majú aspoň hrubú predstavu čo by ich vysnívaný dom mal mať. Ak ste tak ešte neurobili, vytvorte si zoznam svojich potrieb. Tento zoznam majte po ruke, aby ste mohli porovnať všetky nehnuteľnosti, ktoré ste navštívili. Ak si myslíte, že ste ten správny dom našli, dvakrát skontrolujte či spĺňa všetky, alebo väčšinu vašich požiadaviek na zozname.

2. Má potenciál?
Aj keď nájdete dom, ktorý spĺňa vaše predstavy, bude existovať nejaký prvok, pri ktorom budete musieť spraviť kompromis. Ďalšia vec, ktorú by ste sa mali pýtať sami seba: Existuje do budúcna nejaká možnosť na vyriešenie niektorých kompromisov? K takýmto kompromisom patrí napríklad našetrenie si financií na dodatočné prerobenie kuchyne alebo investícia do novej podlahy z tvrdého dreva. Alebo, musíte zvážiť nejaké radikálnejšie riešenie, ako je prístavba? Keď premýšľate o potenciáli domu, mali by ste zvážiť, koľko energie chcete investovať do toho, aby bol pre vás váš nový domov ideálny. Spýtajte sa sami seba, či je množstvo práce, ktorú chcete vykonať na úpravách vo vašom novom domove, pre vás reálne a zvládnuteľné. Estetické zmeny sa vo všeobecnosti považujú za zvládnuteľnejšie ako štrukturálne alebo funkčné.

3. Páči sa vám táto oblasť?
Pamätajte, že vaša budúca nehnuteľnosť neexistuje vo vákuu. Keď si kúpite dom, súhlasíte aj s tým, že sa stanete súčasťou susedstva. Predtým, než sa rozhodnete pre nejaký dom, dobre zvážte či vám daná oblasť a jej okolie vyhovuje. Zistite tiež, či ste spokojní s jej sociálnou vybavenosťou, ktorú ponúka, ako aj s celkovým pocitom a atmosférou tejto oblasti. Pred samotným návrhom cenovej ponuky odporúčame pozrieť si okolie nehnuteľnosti. Preverte si, ako ďaleko je napríklad obchod s potravinami, škola, škôlka, lekár, či banka.

4. Je vhodný pre vašu budúcnosť?
Či už sa chystáte kúpiť si dom na celý život alebo hľadáte len dočasný domov, nákup nehnuteľnosti je veľkou investíciou. Pri každom dome, ktorý zvažujete, že ho kúpite sa ubezpečte, či je vhodný pre vás a vašu rodinu aj v dohľadnej budúcnosti. Opýtajte sa sami seba: Keď rozmýšľate o svojej budúcnosti, vidíte sa v tomto dome na nasledujúcich päť rokov? Majte na pamäti tento časový rámec, keď sa pozriete na ponuky domov. V prípade, že plánujete akékoľvek životné zmeny, ako je manželstvo alebo noví rodinní príslušníci, je najlepšie tieto plány zapracovať do svojho pátrania po ideálnom dome.

Hľadanie vysnívaného domu nie je nikdy jednoduché, ale my sme vám priniesli aspoň náčrt toho, čo je potrebné zvážiť pred jeho kúpou. Tento článok nie je náhradou za radu odborníka na reality. Situácia každého kupujúceho je špecifická a vyžaduje si individuálny prístup, preto ak potrebujete pomôcť pri hľadaní vhodnej nehnuteľnosti obráťte sa na nášho licencovaného realitného makléra.

Súvisiace články