Scroll to top

Ako zabezpečiť svoju nehnuteľnosť predtým, než odídete na dovolenku?

Business | Eugen Kovács - 1. mája 2020

Prinášame vám päť užitočných tipov a jeden extra tip ako pripraviť svoju nehnuteľnosť pred odchodom na vytúženú dovolenku. Držte sa našich rád, aby ste sa počas príjemných letných chvíľ s vašimi blízkymi nemuseli strachovať, či som naozaj vypol sporák alebo nenechala svoje cennosti zlodejom na očiach.

Skontrolujte svoje poistenie domácnosti
Uistite sa, že vaše poistenie nehnuteľnosti je zaplatené a stále v platnosti. Zdá sa, že pri zakúpení primeranej úrovne krytia vášho majetku bude zrejmé, že existujú vo vašej poistnej zmluve vylúčenia, ktoré by mohli spôsobiť jej neplatnosť, ak ste napríklad mimo domova na viac ako určitý počet dní. Zastavte sa vo vašej poisťovni, a ubezpečte sa, na čo všetko sa vaše poistenie vzťahuje, aby vás neskôr nič neprekvapilo.

Vypnite všetko zo zásuvky
Uistite sa, že každý jednotlivý spotrebič okrem vašej chladničky/mrazničky je vypnutý a nezostáva v pohotovostnom režime. Nielenže to znižuje riziko požiaru, ale ušetrí vám to aj peniaze za účty za energie. Skontrolujte, či je vypnuté ústredné kúrenie a tiež, či nie je náhodou zapnutý sporák alebo rúra: kolega raz uvaril cestoviny pre svoju dcéru predtým, ako sa minulý rok vydal na dovolenku, a celý čas strávil obavami o to, či sporák vypol alebo nie.

Pred odchodom zabezpečte svoj domov nielen proti zlodejom
Skôr ako odídete, pokoste trávnik, aby nevyzeral ako lúka, keď sa vrátite. Nechajte záclony a rolety otvorené – to že dom je neobsadený môžu prezradiť práve zatiahnuté záclony alebo rolety počas dňa. Požiadajte suseda, aby pravidelne vyberal noviny, reklamné letáky a poštu z vašej schránky. Prázdna schránka nebude upozorňovať zlodejov na váš na čas opustený dom. Tiež požiadajte niekoho, aby chodieval zalievať vaše kvetináče, aby neboli zvädnuté a neodkazovali tak na neprítomného vlastníka.

Vytvorte dojem, že ste stále doma
Pamätáte si vo filme Sám doma, keď Kevin McAllister prekabátil nešťastných zlodejov Harryho a Marva, aby si mysleli, že dom bol obsadený tým, že uskutočnil fiktívny večierok? Vy nemusíte zájsť až tak ďaleko, ale môžete si kúpiť časovacie spínače pre svoje osvetlenie, ktoré je možné nastaviť tak, aby sa zapínalo a vypínalo v konkrétnych časoch dňa, čo vytvára dojem, že ste doma.

Uchovávajte svoje cennosti v bezpečí
Uchovávajte cennosti mimo dohľadu a nenechávajte ich tam, kde ich môže byť vidieť cez okno. Ak máte v úmysle ukryť cennosti u vás doma, vyhnite sa zjavným miestam, ako je zásuvka na ponožky, štrbina za skriňou a pod. Zlodeji sú múdri a dobre vedia, kde si ľudia najčastejšie ukrývajú svoje cennosti.

Extra Tip na ochranu vášho domu pred zlodejmi
Nehovorte všetkým, že ste na dovolenke! Nehovorte ľuďom mimo bezprostredných priateľov a rodiny, že idete preč alebo na ako dlho. Keď sa vrátite, budete mať veľa príležitostí predviesť svoje opálenie alebo porozprávať vaše zážitky.

Súvisiace články