Scroll to top

Sťahovanie bez stresu

Business | Eugen Kovács - 2. mája 2020

Sťahovanie do nového bez stresu alebo 4 spôsoby ako zefektívniť proces sťahovania

Sťahovanie sa do nového domu alebo bytu je vzrušujúce – je to pre vás nový začiatok, nové príležitosti a šanca, aby sa vaše nové miesto stalo vašim vlastným novým domovom. Častokrát však proces sťahovania so sebou prináša aj veľa stresujúcich situácií. Našťastie existuje spôsob, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam. Začnite skoro, pripravte si plán a urobte všetko, čo je pre vás ľahké. Okrem toho vám prinášame 4 užitočné tipy ako zefektívniť vaše sťahovanie.

Tip 1: Prvoradá je organizácia
Organizácia je kľúčová, ak chcete, aby bolo vaše sťahovanie menej stresujúce. Platí to pre všetky aspekty vášho sťahovania, od vytvorenia si zoznamu, čo treba vybaviť až po samotné triedenie a označovanie škatúľ takým spôsobom, ktorý uľahčuje vybalenie a uchovávanie všetkých potrebných vecí. Ak urobíte z organizácie prioritu od prvého kroku, budete pokojnejší a ľahšie sa presťahujete. Zdá sa vám, že pred samotným sťahovaním máte toho príliš veľa na zapamätanie? Koniec koncov, váš bežný život pokračuje popri vašich pohyblivých plánoch. Aby ste sa však vyhli stresu a na nič nezabudli, urobte si zoznam všetkého, čo a kedy musíte urobiť a vybaviť!

Tip 2: Vytvorte si plán balenia – a začnite skoro!
Balenie vždy trvá dlhšie, ako si myslíte, a preto je lepšie začať čo najskôr. Po vyhodení všetkého, čo už nepotrebujete, je najlepšie začať s miestnosťami, ktoré používate najmenej. Keď označujete krabice, jednoducho zosumarizujete ich obsah v odrážkach, aby ste vedeli, čo obsahujú, napríklad „kuchynský riad – taniere“ alebo ,,knihy“ a pod. Samozrejme popis položiek na krabici musí byť podrobnejší ak máte napríklad pätnásť škatúľ označených ako „kuchyňa“, aby ste ľahko našli pri vybaľovaní tú, ktorá obsahuje taniere! Je ľahké krabice naplniť, ale skúste použiť malé škatule na ťažké predmety a veľké škatule na ľahké. Inak riskujete, že sa škatuľka rozpadne a ublíži tomu, kto ju bude prenášať.

Tip 3: Ak si neviete rady začnite malými vecami
Konfucius je známy svojím výstižným citátom, ktorý hovorí: „Muž, ktorý hýbe horami, začína odnášaním malých kameňov.“ Najprv vyriešte malé veci, a potom zistíte, že sa k nim rýchlo pridá aj riešenie veľkých záležitostí. Ak sa cítite ochromení zvyšujúcim sa stresom alebo jednoducho neviete, kde pri balení začať, jednoducho niečo urobte, či už zabalíte jednu zásuvku do kuchyne alebo všetky svoje knihy. Dosiahnutie pokroku, či už veľkého alebo malého, je dôležité pri zvládaní stresu, takže si nemusíte robiť starosti s tým, ako budete mať všetky veci, ktoré vlastníte, zabalené, odoslané na iné miesto a rozbalené v novom domove a namiesto toho sa zamerajte iba na to, ako to urobiť kúsok po kúsku.

Tip 4: Nebojte sa požiadať o pomoc
Ak je to potrebné, môžete požiadať o podporu svoje okolie. Ak sa počas sťahovania cítite vystresovaný, požiadajte priateľa alebo člena rodiny o pomoc, alebo dokonca len nejakú spoločnosť, keď budete baliť alebo vybaľovať. Ďalší pár rúk vám okrem samotnej posily pri sťahovaní pomôže výrazne minimalizovať stres, pretože budete mať pri sebe niekoho, kto vás rozptýli. Ak je to možné, naplánujte si takúto výpomoc blízkeho týždeň alebo viac vopred, aby sa ktokoľvek, koho ste požiadali, mohol pokúsiť vyhovieť. A vždy nezabudnite prejaviť vďaku za akúkoľvek pomoc, ktorú dostanete, a vrátiť láskavosť, keď príde ten správny čas.

Po prečítaní nášho článku ste možno zistili, že sťahovanie nemusí byť také stresujúce a nakoniec to dopadne dobre. Jednoducho je to súčasť života, že pri sťahovaní sa do nového domova prichádza stres, a preto je lepšie si všetko dopredu naplánovať a vedieť, čo možno očakávať (a ako sa s tým vysporiadať), ako zostať niečím nepríjemne zaskočený.

Súvisiace články